Sera interioară | Spațiu afectiv

Ai un an și zece luni. Cu o mână strângi bara metalică a plasei de la pătuț, iar cu cealaltă ții un creion. Ai atâtea povești nespuse și încă nu știi cuvintele. Dar ai un creion și un perete. Acum știi mai bine ca oricând cine ești și ce vrei să spui.

§

Locuiești la etajul opt și te joci într-un balcon care ți se pare o livadă. În fiecare zi descoperi frunze, păsări sau insecte și întemeiezi lumi.

§

Cutia – teritoriu urban recluziv

În căutarea unui spațiu de dezvoltare a identității, copilul desenează pe pereți la fel cum vegetația găsește o cale de a crește în crăpăturile din asfalt.

§

Sera interioară

Sera este uterul sau matricea din care se vor naște ideile, substanța fundamentală a creației și un loc protejat, sigur.

MATRÍCE = s. f. 1. organ al mamiferelor în care se dezvoltă fătul până la naștere; uter. ◊ (fig.) origine. 2. substanța fundamentală a țesutului conjunctiv. 3. partea fundamentală, nediferențiată, a citoplasmei, a cromozomilor etc. 4. substanță în care este inclusă o fosilă. 5. (mat.) tablou dreptunghiular dintr-un anumit număr de linii sau rânduri dispuse în coloane. 6. (stat.) aranjament ordonat al unui ansamblu de elemente. (< fr. matrice, lat. matrix, -icis) [Marele dicționar de
neologisme, ed. a 10-a]

§

Caietul serei

cuprinde schițe realizate în urma vizitelor de documentare la serele din Viena, București și Cluj-Napoca.

§

În octombrie 2017, în cadrul festivalului de artă contemporană Art Factory, am avut bucuria de a fi parte a expoziției Human Marks cu Sera Interioară. Festivalul s-a desfășurat la Uzinele Faur, organizat de Asociația Fără Nume, și a fost o experiență vizuală și auditivă aparte, în care un spațiu industrial a prins viață prin concerte faine, mapping, live painting, conferințele Thinkering și expoziția a 23 de artiști vizuali.

22550143_2034333773502399_8096072847812233099_o

Un scurt rezumat vizual al festivalului se află mai jos. Mulțumesc Andreei Mihaiu și studioului de design Grapho Mat pentru colaborarea la producția serei și echipei Art Factory și în special lui Bogdan Topîrceanu pentru invitație și pentru o parte din fotografiile din această postare.

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s